Terug

Quadrofonie geschiedenis en technische informatie

Hier een overzicht van een aantal Quadro systemen die in de jaren '70 op de markt zijn geweest. We zullen proberen kort in te gaan op de techniek van de systemen, de kwaliteit, en hoelang ze op de markt zijn geweest.

Let wel, de systemen waren onderling niet uitwisselbaar, dus het was zaak om goed te bedenken voor welk quadro systeem je uiteindelijk zou gaan bij aankoop in de winkel, want eenmaal gekocht was je verplicht om met dat systeem te blijven werken.

De systemen:

Op deze pagina staat zowel van het SQ zowel als van het CD4 systeem een schematisch overzicht "van bron tot doel" met nog wat meer informatie waarom het SQ systeem niet dezelfde resultaten haalde als het CD4 systeem. 

Dan is er nog een Quadro systeem geweest, dat alleen in Japan is ontwikkeld en gebruikt. Dit systeem is een afgeleid synoniem van een systeem dat is ontwikkeld door de Amerikaanse professor Cooper. Welk systeem hij heeft ontwikkeld, is (op dit moment) helaas niet bekend.
We spreken hier over het UMX  (Universal Matrix System), ontwikkeld in samenwerking met Nippon en Columbia  (handelsmerk Denon).
Het UMX systeem was van nog betere kwaliteit dan het CD 4 systeem.

Uiteindelijk is heeft mooi uitgedachte en kwalitatief goed klinkende systeem een roemloos einde gevonden.
De oorzaken: